data

Ako naberajú followerov slovenské módne eshopy?

Segment módy na Instagrame dynamicky rastie. Najúspešnejšie módne eshopy z prvej trojky dokázali za 12 mesiacov narásť až o desiatky tisíc followerov. Dnes sa pozrieme na to, čo stojí za ich úspechom a ktorá zo stratégii náboru followerov bola najefektívnejšia.

Nárast počtu followerov sme analyzovali pri módnych eshopoch počas 12 mesiacov, od septembra 2021 do augusta 2022. Najviac followerov získal Nemenovaný eshop s dámskou obuvou a kabelkami, 2 .miesto obsadil eshop slovenskej barefootovej značky Be Lenka a 3. miesto progresívny eshop s okuliarmi eyerim. Prvú časť analýzy v ktorej sme komplexne hodnotili výkonnosť najrýchlejšie rastúcich módnych eshopov nájdete v predcházdajúcom blogu.

Prvá trojka eshopov, ktorým pribudlo najviac followerov je pozoruhodná z hľadiska vysokých absolútných prírastkov followerskej bázy. Za nárastom každého eshopu sme však identifikovali inú stratégiu budovania followerskej základne, ktorá do veľkej mieri ovplyvňuje schopnosť eshopu generovať dodatočné tržby vďaka prírastku followerskej základne.

Nákup followerov v podaní Nemenovaného eshopu

  • Názov eshopu: Nemenovaný eshop s obuvou
  • Veľkosť nárastu: plus 107 000 followerov za 12 mes.
  • Segment: dámska obuv a doplnky

Obrovský jednorázovy nárast počtu followerov

Najviac sa podarilo narásť eshopu s dámskou obuvou a doplnkami. Jeho názov sme sa rozhodli nepublikovať, keďže naším cieľom nie je robiť policajta a ukazovať na eshopy, ktoré používajú nepovolené praktiky a zavádzajú zákazníka. Chceme ale poukázať na fakt, že nekalé praktiky sú veľmi krátkozraká cesta, ktorá nevedie k úspechu ale práve naopak. V analýze ho budeme preto ďalej označovať ako Nemenovaný eshop. Tento eshop dokázal zvýšiť počet followerov až o 107 tis. Z priebehovej krivky nárastu počtu followerov vidíme, že išlo o obrovský, jednorazový skok, ktorý sa udial prakticky zo dňa na deň, čo je typický priebeh krivky pri nákupe followerov.

Vývoj počtu followerov v čase - Nemenovaný eshop
blog

V reálnom živote pozorujeme podobne veľké a rýchle nárasty followerskej základne iba pri influencerských profilov a to v prípade výnimočných okolností. Napríklad športovec dosiahol významný úspech, alebo niekoho vystrelilo víťazstvo v reality show.

V prípade eshopov sú však takéto nárasty neobvyklé, keďže nemajú oporu v reálnom živote. Veľké, jednorázove nárasty followerov je možné vyvolať ešte dobre nastavenou súťažou s influencermi. Treba však dodať, že aj tie najvýkonnejšie súťaže dosahujú násobne nižšie absolútne prírastky.

Prepad lajkovanosti postov

Hypotézu o nákupe followerov sme preverovali aj pri profile futbalového klubu FK Senica, ktorého profil @fk_senica na Instagrame dokázal narásť počas jedného dňa o 53 tis. followerov. Tomuto profilu však okrem počtu followerov výrazne vzrástol aj priemerný počet lajkov na jeden post, takže sme hypotézu o nákupe followerov opustili. Bližšie o okolnostiach tohto rastu píšeme v tomto blogu.

V prípade Nemenovaného eshopu však po náraste počtu followerov vidíme naopak prepad v lajkovanosti postov, čo skôr potvrdzuje hypotézu o nákupe followerov. Kým pred výrazným nárastom počtu followerov získavali od 20 - 40 lajkov na post, tak po náraste followerskej základne sa počet lajkov prepadol o polovicu a profil už nevie získať viac ako 20 lajkov na post.

Vývoj počtu lajkov na 1 post v čase - Nemenovaný eshop
blog

Lajkovanosť postov by však po náraste followerskej základne mala skôr stúpať. Vysvetľujeme si to tým, že profilu padol engagement na nulu a algoritmus Instagramu obmedzil zobrazovanie nových postov, pretože ich začal pokladať za menej atraktívne.

Absencia zmienok z iných profilov

Hypotézu o nákupe followerov podporuje aj absencia zmienok z iných Instagramových profilov, ktoré by teoreticky mohli vysoký nárast vyvolať. V dátach však evidujeme len zmienky od dvoch malých profilov, ktoré navyše neobsahovali žiadnu výzvu na sledovanie profilu.

Podozrivé profily followerov

Pri detailnejšom preskrollovaní followerov tohto profilu vidíme aj veľké množstvo profilov s podozrivými charakteristikami:

  1. Exotická, alebo nič nehovoriaca profilová fotka
  2. Exoticky znejúci názov profilu
  3. Nízky počet followerov vlastného profilu
  4. Enormne vysoký počet sledovaných profilov
  5. Malý počet postov vo feede
  6. Obsah feedu obsahuje vzájomne nesúvisiace fotky rôznych osôb a objektov
blog

Zhodnotenie stratégie

Nákup followerov predstavuje najjednoduchší spôsob získania followerov, ktorý je stále veľmi populárny. Nepotrvá dlho a za pár minút máte cez Google nájdených hneď niekoľko stránok, cez ktoré môžete nakúpiť desiatky tisíc followerov za desiatky, maximálne stovky eur.

Niektoré weby dokonca sľubujú, že vám followeri môžu pribúdať postupne v čase a predídete tak výrazným (podozrivým) nárastom v počte followerov. Okrem followerov je možné dokúpiť aj interakcie followerov s postami (lajky + komenty). Čiže po danom období nebudete mať len dostatočne veľkú bázu followerov, ale aj slušný priemerný engagement na postoch.

Treba si však byť vedomí, že nakúpení followeri u vás nikdy nenakúpia. A preto aj v tomto prípade platí, že skratky nevedú k úspechu.

+ Plusy:

  • Zdanlivo vyššia dôveryhodnosť eshopu vďaka vysokému počtu followerov
  • Nízka cena za akvizíciu 1 000 followerov

- Mínusy:

  • Nulový engagement followerov
  • Prepad výkonnosti postov
  • Reputačné riziko

Reklamné kampane v podaní Be Lenka

  • Názov profilu: @belenka_barefoot
  • Veľkosť nárastu: plus 57 000 followerov za 12 mes.
  • Segment: dámska a pánska barefoot obuv

Kontinuálny nárast followerskej základne

Reklamnými kampaňami sa eshopy snažia zasiahnuť potenciálnych zákazníkov cez jeden, alebo viacero komunikačných kanálov. Vzorovým príkladom je v tomto smere slovenský eshop Be Lenka, ktorý dokázal narásť o úctyhodných 57 tis. followerov za 12 mesiacov. Z vývojovej krivky followerov vidíme, že ide o kontinuálny nárast bez výraznejších skokov.

Vývoj počtu followerov - Be Lenka
blog

Výrazná komunikácia cez viaceré komunikačné kanály

Za nárastom počtu followerov vidíme okrem influencerských spoluprác na Instagrame aj celoročné PPC kampane, ktoré doplnila TV kampaň v Čechách a na Slovensku, či outdoorová kampaň. Vplyv na nárast počtu followerov mohol mať aj sponzoring postov na Instagrame.

Výsledkom kampaní je okrem veľkého nárastu počtu followerov aj posilnenie imidžu značky a kontinuálny rast jej znalosti, ktorý možno pozorovať na raste hľadanosti kľúčových slov spojených s brandom Be Lenka.

Vývoj hľadanosti brandových kľúčových slov - Be Lenka
blog

Zhodnotenie stratégie

Multi-kanálové reklamné kampane predstavujú najnákladnejšiu formu budovania followerskej základne. Okrem nárastu počtu followerov však posilníte aj znalosť a imidž značky a vytvoríte tak dobré predpoklady na dlhodobejší rast tržieb v budúcnosti.

+ Plusy:

  • Rast znalosti značky
  • Posilnenie imidžu značky
  • Zachovanie engagementu followerov
  • Rast výkonnosti postov

- Mínusy:

  • Vyššie investičné náklady

Súťaže s influencermi v podaní eyerim

  • Názov profilu: @eyerim.eyewear
  • Veľkosť nárastu: plus 19 500 followerov za 12 mes.
  • Segment: okuliare

Nesmie chýbať výzva na sledovanie profilu

Instagram bez súťaží si už pomaly ani nevieme predstaviť. Tajomstvom úspechu spočíva v správne nastavených podmienkach súťaže, ktorá vyzýva užívateľov na follow profilu ako aj označenie iných (kamarátskych) profilov v komentároch pod postami.

Tretí najrýchlejšie rastúci módny eshop na Instagrame vsadil pri získavaní followerov aj na túto kartu. Je ním eyerim, progresívny, slovenský e-commerce start-up s okuliarmi, ktorý narástol o takmer 20 000 followerov.

Menšie, skokové nárasty počtu followerov

Na grafe vývoja počtu followerov v čase, sú znázornené skoky pri ktorých došlo k najväčšiemu nárastu followerov v danom období.

  • Za prvým nárastom stojí profil infuencerky a spolumajiteľky eshopu, @andreazahurancova, po ktorej súťažnom poste sme zaznamelnali prírastok 4 324 followerov.
  • Druhý nárast vyvolala áčková slovenská influencerka @tatianazidekova, po ktorej súťažnom poste sme zaznamenali nárast o 3 232 followerov.
  • Aký profil, alebo mediálna aktivita stojí za tretím nárastom počtu followerov sa nám nepodarilo identifikovať. Vzhľadom na marketingovú stratégiu eyerim založenú na influenceroch, predpodkladáme, že išlo o instagramový profil, ktorý pochádza z krajiny ktorú nemonitorujeme (mimo SR a ČR).
Vývoj počtu followerov - eyerim
blog

Odchod časti followerov po skončení súťaže

Prostredníctvom správne nastavených súťaží dokážete pomerne efektívne zvýšiť počet followerov vášho profilu. Na druhej strane však treba počítať aj s rizikom, že časť novo získaných followerov odíde po skončení súťaže, akonáhle využijú jej benefity. Vidieť to aj na priebehu krivky vývoja počtu followerov, kde po prudkom raste nasleduje redukcia na úrovni okolo 20 - 30 % novo získaných followerov.

Nižšia lajkovanosť postov

Napriek tomu, že eyerim sa zaradil na 10. miesto slovenských módnych eshopov podľa počtu followerov, za viacerými zaostáva v počte lajkov, ktoré dokáže v priemere získavať na jeden svoj post. Za nižšou výkonnosťou jeho postov môže byť práve spôsob získavania nových followerov, ktorých primárnou motiváciou sledovania profilu je možnosť získať cenové zvýhodnenie a nie obsah samotného profilu.

Zhodnotenie stratégie

Spolupráce s influencermi predstavujú efektívnu cestu na budovanie followerskej základne. Pri vhodne zvolenej mechanike súťaže dokážete dosiahnuť pomerne nízke náklady na akvizíciu 1 000 followerov. Daňou za efektivitu bude pravdepodobne nižšia loyalita novo získaných followerov. Nezanedbateľnou výhodou tohto prístupu je aj vysoký počet zmienok od influencerkských profilov, ktoré zvyšujú relevantnosť značky v očiach instagramového publika, čo následne zvyšuje šancu, že nárast followerov sa pretaví aj do nárastu tržieb.

+ Plusy:

  • Priaznivá cena za akvizíciu 1 000 followerov

- Mínusy:

  • Nižšia aktivita followerov oproti konkurečným eshopom
  • Nižšia lajkovanosť postov
  • Riziko odchodu followerov po skončení súťaže

Záver

Aby sme dokázali určiť najefektívnejšiu stratégiu náboru followerskej základne, porovnali sme výkonnosť jednotlivých eshopov v kľúčových metrikách.

Porovnanie kľúčových metrík (KPI)

  Nemenovaný eshop Eyerim Be Lenka
Stratégia náboru Nákup followerov Súťaže s influencermi Reklamné kampane
Počet followerov 110 925 89 947 146 053
Prírastok nových followerov 110 925 18 929 57 316
Priemerný počet lajkov na 1 post 6 131 385
Priem. počet komentárov na 1 post 0 6 28
Počet zmienok z iných profilov 2 296 167
Počet unikátnych zmienok z iných profilov 2 296 167
Engagement followerov 0% 0,22% 0,60%
Hľadanosť brandových slov 24 610 230 380 167 930

Následne sme použili jednoduchú metodológiu, v rámci ktorej sme na 10 bodovej stupnici ohodnotili výkon eshopu od 1 do 10. Pričom 10 bodov získal ten eshop, ktorý dosiahol najvyššiu hodnotu daného KPI. Menej výkonné eshopy získali pomerovo nižší počet bodov. Najväčší možný počet získaných bodov bol 50.

Vyhodnotenie kľúčových oblastí

  Nemenovaný eshop Eyerim Be Lenka
Prírastok nových followerov 10 2 5
Engagement followerov 0 4 10
Výkonnosť postov 0 4 10
Relevancia na Instagrame 0 10 8
Znalosť značky 1 10 7
Spolu 11 30 40

Be Lenka (1. miesto)

40 bodov

Najefektívnejšiu stratégiu náboru followerov z pomedzi prvej trojky má z nášho pohľadu eshop Be Lenka, ktorý sa nielenže dokázal dostať do top 10 slovenských fashion eshopov podľa počtu followerov, ale ruka v ruke s obrovským nárastom followerov mu rástla aj výkonnosť postov. Relevantnosťou a znalosťou značky sa pritom doťahuje na Eyerim, čo je predpokladom, že nárast followerov sa mu podarí úspešne premeniť na rast tržieb.

eyerim (2. miesto)

30 bodov

Veľmi dobre si viedol eshop eyerim, ktorému odhadujeme najvyššiu znalosť jeho značky (dosiahol najväčší objem hľadanosti brandových kľúčových slov v Googli) a tiež najvyššiu relevantnosť jeho profilu na Instagrame (získal najväčší počet zmienok od iných profilov na Instagrame). Napriek tomu, že sa mu s nárastom počtu followerov nepodarilo zvýšiť výkonnosť jeho postov, je predpoklad, že vysoká relevancia eshopu a znalosť značky dokážu dlhodobo prispievať k zvýšeným tržbám.

Nemenovaný eshop (Posledné miesto)

11 bodov

Stratégiu Nemenovaného eshopu, ktorý dokázal skórovať len v obrovskom náraste followerov, hodnotíme ako neefektívnu. Z týchto followerov sa zákazníci nikdy nestanú, keďže s vysokou pravdepodobnosťou ide o nakúpených followerov (fejkové profily). Rast followerov by preto nemal byť cieľom sám o sebe, ale prostriedkom, aby ste dokázali so zákazníkmi zmysluplne komunikovať a následne získať vyššie tržby.

Ako uspieť na Instagrame?

Ak chcete uspieť na Instagrame aj vy, získajte prístup k našej analýze najvýkonnejších módnych eshopov v nástroji Social builder. Okrem prístupu k Instagramovým štatistikám 100 eshopov získate aj bezplatnú konzultáciu v rámci ktorej sa dozviete:

  • Akú výkonnosť majú na Instagrame fashion eshopy z pohľadu rôznych parametrov?
  • Ktorým eshopom pribudlo najviac followerov? A ktoré eshopy si “pomohli” nákupom followerov?
  • S akými influencermi spolupracujú jednotlivé eshopy? A ktoré spolupráce im fungujú?
  • Aké súťaže a aktivácie robia jednotlivé eshopy na podporu predaja a rastu fanúšikovskej základne?
team
Autor: Ján Stareček

Managing Director

Dátum: February 21, 2023

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Zaregistrujte sa u nás

A my vám obratom zašleme prístup do demo účtu na váš email.