data

Provinčný klub s medzinárodným Instagramom!

V posledných rokoch sa Instagram stal veľmi atraktívnou platformou na budovanie brandu. Využívajú ho nielen influenceri, ale aj spoločnosti či médiá.

Nájdete na ňom všetko od módy, zábavy, lifestylu až po politiku a šport. Práve zaujímavý dátový insight zo športu, konkrétne slovenského futbalu, ma viedol k napísaniu tohto blogu.

Neprekvapí, že najväčšie a najslávnejšie futbalové kluby, majú silnú základňu fanušíkov po celom svete. To sa odráža aj na ich Instagrame. Účty jednotlivých hráčov, respektíve celých klubov sledujú desiatky a niekedy až stovky miliónov followerov.

A ako je to na Slovensku? Najväčšie slovenské futbalové kluby, majú zástup svojich fanušíkov na Instagrame nasledovný:

senica1

Napriek tomu však ani jeden z nich nie je lídrom v počte followerov, najviac ich prekvapivo získal klub FK Senica a to konkrétne 200 –tisíc. Je to o to prekvapujúcejšie, že ide o relatívne malý klub, ktorý za posledné roky bojoval o záchranu vo Fortuna lige. V poslednej sezóne skončil na 10 mieste z 12.

Porovnanie počtu followerov s počtom bodov získaných v sezónne 2021/2022.

senica2

Pôvodne som si myslel, že si klub iba nakúpil followerov, čo je celkom bežná praktika na Instagrame. Bežne sa to prejaví skokovým nárastom followerov v jednom období a následným poklesom engagementu. Moju domnienku, že ide o nakúpených followerov ešte zosilňoval fakt, že mnoho komentárov pod ich postami boli v indonézštine.

Vývoj followerov FK Senica môžete vidieť aj na grafe z nášho nástroja Influence Builder.

senica3

Z grafu vyplýva, že rapídny nárast počtu followerov nastal koncom augusta 2021. Dovtedy si klub držal relatívne rovnaký počet sledovateľov, cca 3-tisíc. Toto číslo sa však v priebehu jedného dňa zvýšilo na neuveriteľných 54 086. Okrem toho, že počet followerov naďalej narastal, priamoúmerne sa zvyšoval aj počet aktívnych užívateľov, ktorí interagovali na postoch. Takže hypotéza o nákupe followerov sa nepotvrdila, pretože by s nárastom followerov profilu musel padnúť aj ich engagement, čo sa nestalo.

Práve naopak, engagement na uverejnených postoch sa od nárastu počtu followerov, ešte zvýšil.

Vývoj engagement na uverejnených postoch pred a po náraste počtu followerov:

senica4

Čím bol teda deň 31.8.2021 pre fanušíkov FK Senica taký významný, že spôsobil rapídny nárast počtu sledovateľov? Čo sa skrýva za najväčšou “guličkou“ grafu?

Odpoveď je Egy Maulana Vikri, respektíve jeho príchod do klubu. Tento Indonézsky futbalista, ktorého britský The Guardian zaradili medzi 60 najtalentovanejších futbalistov sveta, má na svojom instagramovom účte už viac než 2,4 milióna followerov. Popularita Egyho spôsobila veľký záujem o slovenský klub predovšetkým v jednej z najľudnatejších krajín sveta - Indonézii.

Podiel followerov FK Senica podľa jednotlivých krajín:

  • Indonézia - 95,6 %
  • Slovensko - 0,9 %
  • Japanko - 0,5 %
  • Malajzia - 0,4 %
  • Anglicko - 0,3 %

V januári tohto roka prišiel na hosťovanie do FK Senica další indonézsky hráč, Witan, ktorý taktiež výraznou mierou zvýšil jeho popularitu. Niet sa čomu čudovať, keďže ho na instagrame sleduje už viac ako 1,5 mil. fanušíkov.

Vďaka nim sleduje instagram FK Senica už okolo 200 – tisíc užívateľov.

Iba pre porovnanie uvádzam, že český futbalový majster Slávia Praha zo sezóny 2020/2021 a pravidelný účastník v európskych súťažiach má momentálne o 40-tisíc menej followerov ako spomínaná Senica.

Instagram nebola jediná platforma, ktorá vo veľkej miere zvýšila popularitu FK Senica. Youtubový kanál FK Senica vzrástol na 125K subscriberov a záznamy zo zápasov sa pohybovali v státisícoch views. Video podpisu Egy-ho malo viac videní ako niektoré songy našich A-čkových raperov.

Tento príbeh však nekončí happyendom. Na grafe dochádza ešte k jednému zlomovému bodu, kedy popularita klubu začína klesať. Od začiatku marca tohto roka, dochádza k úbytku počtu jeho instagramových followerov. Táto krivka má do dnešného dňa klesajúcu tendenciu. Odvtedy FK Senica prišla o cca 20- tisíc svojich sledovateľov na instagrame.

Zlomovým bodom bol uverejnený post o ukončení vzájomnej spolupráce s generálnym riaditeľom Dávidom Baldom. Došlo k odpredaniu účtov na sociálnych sieťach a od toho obdobia je instagramový účet neaktívny. Klub sa neprihlásil do najvyššej súťaže a nebude pokračovať ani vo Fortuna lige v nasledujúcej sezónne.

Krásny príbeh malého klubu, ktorý chcel Dávid Balda posunúť na vyššiu športovú úroveň. Posilniť popularitu v médiach a vytvoriť z neho silný brand, ktorý by bol nielen sebestačný, ale aj príťažlivý pre sponzorov. Je veľmi pravdepodobné, že by sa mu to časom aj podarilo.

V tomto prípade však nešlo o nakúp followerov. Za nárastom je stratégia, budovanie brandu a vízia klubu. Na Slovensku je veľa úspešných značiek, ktoré vyrástli na Instagrame. Niekedy je však ťažké zistiť, či to robíte správne. Na to, ako si systematicky budovať svoj Instagram, s kým spolupracovať a ako nezaostať za konkurenciou vám odpovie náš produkt Influence Builder.

team
Autor: Jakub Maruniak

Data Analyst

Dátum: July 11, 2022

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Zaregistrujte sa u nás

A my vám obratom zašleme prístup do demo účtu na váš email.