data

Insighty z mapy Instagramu

V predošlom blogu sme si napísali ako sme vytvorili mapu Instagramu a ako ju čítať. Dnes sa pozrieme na to, čo z nej vyplýva pre komunikáciu vašej značky na Instagrame.

Po hodinách strávených prezeraním si zaujímavých vzťahov na slovenskom Instagrame sme prišli na to, ako mapu Instagramu využiť pre zlepšenie vašej komunikácie. Vďaka mape Instagramu teraz dokážete robiť nasledovné veci lepšie:

  • 1. Cieliť komunikáciu na Instagrame
  • 2. Identifikovať influencerov vhodných na spoluprácu

1. Zlepšite cielenie komunikácie

Chcete ovládnuť Instagram? Ochočte si kľúčové kmene

Vďaka komunikácií cez rôzne kmene viete osloviť veľa cieľoviek naraz. Spolupracujte s rôznymi kmeňmi súčasne a maximalizujete celkový počet zasiahnutých followerov. Zároveň tak viete minimalizovať prekryv pri podobných kmeňoch.

Insight 1

Cielite na špecifický segment? Pozrite sa na okraj mapy

Byť na okraji spoločnosti znamená, že sa s vami nik nekamaráti, príliš sa odlišujete od ostatných, ste výnimočný či máte špecifický záujem. Toto vidíme aj my na našej mape. Vďaka algoritmom z Network Science sme identifkovali kmene na okraji slovenského Instagramu. Nájdete tam kmene liberálov, konzervatívncov, yoga mamičiek, MMA bitkárov a mnoho ďalších.

Insight 2

Chcete si podmaniť Rapovú scénu? Pomôžte si MMA a modelkami

Celý kmeň si môžete ochočiť tak, že nadviažete spoluprácu s kľúčovými členmi kmeňa. Pre istotu ich doplníte aj kľúčovými členmi susediacich kmeňov.

Insight 3

Malý budget? Veľké ciele? Všetky cesty vedú ku Kataríne Slesar

Toto sa stáva pomerne často. Ak nie ste About You a nemáte zaplatených všetkých slovenských influencerov, potrebujete vybrať tých, ktorí vám prinesú široký zásah pri minimálnych nákladoch. Identifikujte tzv. premosťovacie profily v rámci Instagramu vďaka ktorým dokážete svojou komunikáciou zasiahnuť na jeden raz viacero cieľových skupín. Jedným z takých profilov, je profil fotografky Kataríny Slesar, ktorá má bohatú sieť vzťahov s rôznymi kmeňmi Instagramu.

Insight 4

2. Vyberte si relevantných influencerov

Ako nájsť kvalitu? Pozrite si mienkotvorné profily

Okrem mienkotvorných influencerkských profilov viete kvalitných influencerov identifikovať cez profily mienkotvorných médií, komunít, či inšpiratívnych značiek. Pozrite sa, koho zmieňuje Markíza, Ženy z netu alebo Red Bull a objavíte kvalitnejšiu časť slovenského Instagramu.

Insight 5

Chcete showbiz, ale na úrovni? Vsaďte na Vinczeho!

Nájdite kvalitu aj v mainstreame. V Markíze vedia, že Vinzemu pôjde karta. Vsadili na neho pri Let´s Dance a moderoval aj galavečer SOWA. My to už vieme dávno vďaka počtu zmienok. V rámci každého kmeňa sa pozrite na influencerov, ktorý majú vysoký počet zmienok.

Insight 6

Promujete kolagén, ale Plačková je too much? Oslovte Mirgovú!

Nájdite kvalitu aj tam, kde zdanlivo nie je. Aj v rámci oslovenia jednoduchšej cieľovky obľubujúcej hazard, kolagén, či CBD si môžete vybrať to lepšie čo slovenský Instagram ponúka. Pozrite sa na profily s vyšším počtom zmienok a prepojenami na centrum mapy, v rámci kmeňa easy people to bude napríklad Dominika Mirgová.

Insight 7

Že Deák už promuje konkurenciu? Oslovte Koleníka, Fašianga alebo Tůmu!

Keď sa kamarátite v telke a vie to aj Instagram. Influenceri, ktorí majú k sebe blízko v reálnom svete, sú blízko aj na mape. Vznikli takzvané skupinky influencerov s hustou sieťou spoluprác a označení. Niektoré z týchto skupiniek sú odčítateľné na prvý pohľad – ako napríklad herci zo seriálu Oteckovia.

Insight 8

Hľadáte Ostrihoňovú v mužskej verzii? Oslovte Sajfu!

Kedže je na Instagrame väčšinou ženské publikum a aj muži často sledujú na Instagrame ženy, je problém nájsť vhodného influencera pre mužskú cieľovku. Identifikáciou prepojení medzi mužmi a ženami môžete identifikovať podobnú cieľovku u opačného pohlavia. Pekne to vidno na jednom z najpopulárnejších Instagramových párov Veronike a Sajfovi.

Insight 9

Nemáte na Sagana? Oslovte jeho brata!

Veľa krát sa stáva, že chcete BMW, ale máte len na Ladu? Tak sa ohliadnite po lacnejších alternatívach. Ak si neviete dovoliť influencera s vysokým počtom followerov, pozrite sa s kým má silné väzby a nájdite podobných influencerov pre svoju značku. Peťo Sagan vás potom dovedie k svojmu bratovi, ktorý bude pre vás funkčnou alternatívou.

Insight 10

Naša mapa je len malá časť toho, čo všetko vieme o slovenskom Instagrame. Ak si chcete pozrieť základné metriky o 36 000 profiloch slovenského Instagramu, vyskúšajte zdarma našu interaktívnu appku na webe. V prípade, ak chcete pravidelne vyhodnocovať obsah na Instagrame, sledovať množstvo KPIs a vyberať influencerov na spolupráce, vyskúšajte náš nástroj Influence Builder.

team
Autor: Dalibor Bobok

Head of Product & Data Analysis

Dátum: July 11, 2022

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Zaregistrujte sa u nás

A my vám obratom zašleme prístup do demo účtu na váš email.