data

Koľko stojí influencer?

Ako prvý na Slovensku prinášame odhad cien za spoluprácu pre rôzne veľkostné skupiny influencerov. Pre zjednodušenie odhadujeme interval ceny za jeden post v ktorom sa cena môže pohybovať.

Čo ovplyvňuje cenu?

Počet followerov

Najdôležitejším a zatiaľ jediným faktorom, od ktorého sa odvíja náš odhad ceny, je počet followerov. Práve počet followerov naznačuje, akú veľkú skupinu vedia značky cez influencerov osloviť, ide o takzvaný reach.

Aktivita followerov

Pri cenotvorbe odporúčame významne zohľadniť aj výšku engagementu influencera. Čím má influencer aktívnejšie publikum, tým vyššia môže byť jeho prirážka.

Dôveryhodnosť influencera

Tretím faktorom je dôveryhodnosť, ktorú meriame cez počet zmienok, čiže koľkokrát ho spomenuli iné profily. Týmto oddeľujeme profily, ktoré majú síce veľký počet followerov, ale nikto ich nezmieňuje. Typickým príkladom sú krásne ženy, ktoré na profiloch ukazujú svoje telá, ale chýba im nejaká hlbšia téma, s ktorou by sa mohli značky spájať. Ak vás niekto zmieňuje, tak hovorí, že máte zaujímavý obsah, ste relevantný, dôveryhodný. Ešte väčšiu prirážku si môžu vypýtať tí, ktorí majú zmienky od mediálnych profilov. Ide o známe osobnosti - herci, speváci, moderátori, ktorí majú publicitu aj mimo sociálnych médií.

Do finálne cenotvorby však vstupuje aj množstvo ďalších faktorov o ktorých sa dočítate v predchádzajúcej časti tohto blogu.

Ako sa pohybujú ceny na slovenskom trhu?

Každý influencer má svoju vlastnú cenotvorbu, ktorá sa od našich odhadov môže líšiť. Pre vytvorenie základnej predstavy o výške cien na slovenskom trhu vám však poslúžia nasledovné odhady, ktoré sme pripravili pre rôzne veľkostné skupiny influencerov:

blog

Aký presný je odhad?

Za uplynulé roky sa nám podarilo vyzbierať z trhu podrobné cenníky influencerov. Urobili sme odhad a porovnali sme ho s reálnymi cenami od viac ako 180 influencerov rôznych veľkostných kategórií. Medzi naším odhadom a reálnymi cenami je silná korelácia, až 85 percent. Môže sa stať, že niektorí influenceri budú podhodnotení alebo nadhodnotení v porovnaní s naším odhadom. Niekde sa triafame do stredu, niekde v rámci intervalu a občas sa stane, že sme aj mimo. Odchýlka by však nemala byť viac ako 30 percent.

Pri ktorých influenceroch môže byť odhad nepresný?

  • Veľkí a komerční influenceri - náš odhad ceny za post nemusí sedieť u tých influencerov, ktorým veľmi ide karta, sú žiadaní, majú veľa followerov aj spoluprác. Vidíme, že u nich sú cenníky vyššie.
  • Malí a nekomerční influenceri - naopak, podhodnotení bývajú tí, ktorí začínajú, majú menej followerov a spoluprác. Podľa nášho odhadu by si niektorí menší influenceri mohli pýtať aj viac. Sú síce nano, či mikroinfluencermi, no veľmi presne zasahujú určitý segment a majú vysokú mieru engagementu.
  • Mediálne známi influenceri - v základnom odhade nezohľadňujeme tiež mediálnu známosť, takže odhad nemusí úplne presne fungovať napríklad pri Jánovi Koleníkovi, ktorý je áčkový herec Slovenského národného divadla, účinkuje v populárnych seriáloch a robí reklamu. U neho môže byť odklon od odhadovanej ceny výraznejší vďaka vyššej dôveryhodnosti.
  • Influenceri, ktorí vedia aktivizovať followerov - niektorí influenceri, ktorí dokážu na Instagrame robiť efektívne súťaže a zapojiť do nich tisíce followerov si pýtajú aj 100% prirážku za tento typ spolupráce oproti našim odhadom.

Ako dohodnúť férovú cenu?

Všetky metriky na určenie férovej ceny za spoluprácu, vypočítané pre 4 500 slovenských influencerov, nájdete v našom produkte Influence builder. Pri dohadovaní ceny za spoluprác zohľadnite aj ďalšie objektívne faktory, ktoré môžu vplývať na cenu a odpovedzte si, či existujú na prirážku k odhadovanej cene aj reálne dôvody.

team
Autor: Ján Stareček

Managing Director

Dátum: May 29, 2023

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Zaregistrujte sa u nás

A my vám obratom zašleme prístup do demo účtu na váš email.