data

Ako vybrať influencera na základe dát?

Píše sa rok 2023 a je načase prestať vyberať influencerov pozeraním do stropu.

Prečo vyberať influencera cez dáta?

Efektívnejšie je vyberať influencera na základe dát cez náš nástroj Influence builder. Oproti brainstormingu má dátový prístup nasledovné výhody:

  • Vyberiete najvhodnejšieho influencera - v našej databáze instagramových profilov máme viac ako 4 500 slovenských influencerov, ktorí majú nad 5 000 followerov. Ak zapojíte aj kolegov a známych, spontánne si vybavíte len zlomok mien, ktoré nájdete v našom nástroji. Nehovoriac o tom, že máme množstvo parametrov, podľa ktorých môžete vyhľadávať influencerov presne podľa vašich potrieb.
  • Vyjednáte lepšiu cenu - ku každému influencerovi máme vypočítanú cenu za spoluprácu, ktorú si môžete porovnať s ponukou, ktorú máte priamo od influencera. Okamžite tak zistíte, či je influencer nadhodnotený alebo naopak. Dáta môžete použiť na vyjednanie lepších podmienok s influencerom, alebo na nájdenie influencera s lepším pomerom cena/výkon. Viac o určovaní cien za spoluprácu píšeme v blogoch Koľko stojí spolupráca s influencerom a 12 faktorov, ktoré vplývajú na cenu za spoluprácu.
  • Dosiahnete vyšší výkon - o influenceroch máme historické dáta, ktoré vám prezradia, akú výšku engagementu dosahujú pri platených spoluprácach. Na základe nej môžete dohodnúť s influencerom variabilnú zložku odmeny v prípade, že presiahne alebo nedosiahne úrovne historického engagementu. Influencera takto motivujete, aby vašu značku odprezentoval, čo najlepšie.
  • Ušetríte čas - vyberať influencerov cez pokročilé vyhľadávanie v našom nástroji je podobne rýchle a intuitívne ako hľadanie ubytovania cez booking. A x-krát rýchlejšie ako manuálne skrolovanie Instagramu s tvorbou vlastných zoznamov kdesi v exceli.

Aké dáta a metriky zohľadňovať pri výbere influencera?

Výkonnosť influencera

V Data on Steroids používame tieto 3 metriky na základné výkonnostné zhodnotenie influencera:

  • Počet followerov - hlavným kritériom, ktorý udáva potenciálnu veľkosť cieľovej skupiny, ktorú dokážete cez influencera osloviť. Platí preto, že čím viac followerov, tým väčší potenciálny zásah.
  • Miera engagementu - vyjadruje, koľko followerov v priemere interaguje s publikovaným postom daného profilu (dá lajk, alebo uverejní komentár). Vypovedá o atraktívnosti publikovaného obsahu daného influencera. Platí tiež, že čím vyšší engagement, tým vyšší zásah followerov. V praxi sa tak môže stať, že menší influencer s aktívnejšími followermi bude mať podobný zásah ako influencer s výrazne väčšou followerskou základňou.
  • Počet zmienok - vyjadruje počet unikátnych označení daného profilu inými profilmi formou “@nazovprofilu” v texte postu. Slúži na identifikáciu profilov s kvalitným obsahom t.j. názorových lídrov, ktorí sú rešpektovaní inými profilmi.
blog

Okrem 3 základných výkonnostných metrík môžete influencerov filtrovať v našom nástroji aj cez ďalšie výkonnostné kritériá:

  • Priemerný počet lajkov a komentárov na jeden post
  • Odhadovaná veľkosť zásahu (reach) na jeden post
  • Zmena počtu followerov za uplynulý rok
  • Odhad počtu followerov o 1 rok
  • Miera komerčnosti obsahu
  • Počet aktivačných postov
blog

Pri posudzovaní výkonnosti influencera by ste si mali ujasniť, aké ciele chcete spoluprácou s influencerom dosiahnuť. Naše dáta vám umožnia vybrať influencerov na posilnenie znalosti vašej značky, alebo na podporu predaja vašich produktov.

Ak chcete predávať, odporúčame vám zvoliť influencerov s vyššou mierou komerčnosti a počtom aktivačných postov.

Ak chcete zvýšiť znalosť značky, odporúčame zvoliť influencerov, ktorí majú menej spoluprác, aby vaša značka viac vynikla.

Podrobnejšie sa téme výberu influencerov na podporu predaja venujeme v tomto blogu.

Dôveryhodnosť influencera

S fitom na značku je spojená aj dôveryhodnosť influencera, ktorú môžete posúdiť na základe viacerých dát a metrík:

Vývoj počtu followerov v čase

Ak vidíte na vývojovej krivke počtu followerov jednorazový skok zo dňa na deň v rádoch desať-tisícov followerov, môže to indikovať nákup followerov.

blog

Engagement blízko nuly

blog

Ak sa jednorazovému skoku pridá aj 0% výška engagementu, bude to len potvrdzovať, že pôvod followerov je pochybný, pretože nakúpení followeri neinteragujú s obsahom.

Počet zmienok

Ak sa k prvým dvom bodom pridá aj minimálny počet zmienok, podozrenie na nákup followerov môže byť reálne. Vo všeobecnosti platí, že čím je vyšší počet unikátnych zmienok od iných profilov, tým vyššia je aj dôveryhodnosť influencera. Je to podobný princíp ako radenie odkazov vo výsledkoch vyhľadávania v Googli - čím vyšší počet unikátnych spätných odkazov má vaša webstránka od iných stránok, tým vyššie sa zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania.

blog

Štruktúra zmienok

Okrem počtu unikátnych zmienok hovorí o dôveryhodnosti influencera aj štruktúra zmienok. Ak influencera často zmieňujú rôzne mediálne profily, alebo iní influenceri s vysokým počtom followerov a zmienok, jeho dôveryhodnosť bude vyššia.

blog
blog

Vývoj kumulatívneho počtu postov v čase

Ak vidíte veľké, alebo pravidelné poklesy publikovaných postov, znamená to, že influencer si časť svojho obsahu zmazal, alebo archivoval. Do určitej miery ide o prirodzený jav. Vo vybraných prípadov môže indikovať, že influencer odstránil nepohodlný obsah. Napr. post, ktorý vyvolal kontroverzné reakcie, alebo spolupráce so značkami s ktorými nechce byť spájaný.

blog

Fit influencera na značku, kampaň, či produkt

Môžete si vybrať výkonného a dôveryhodného influencera, pokiaľ však nebude sedieť vašej značke, môže napáchať viac škody ako úžitku. Aby ste vedeli posúdiť vhodnosť influencera pre vašu značku, pozrite sa v detaile na obsah, ktorý influencer produkuje.

Spolupráca s konkurenciou

blog

Máme viac ako 3 ročnú históriu dát pre viac ako 14 tis. slovenských a českých influencerských profilov na Instagrame vďaka čomu máme slušný prehľad o tom, ktorý influencer spolupracuje s ktorou značkou. Ak vás zaujíma, či vami preferovaný influencer spolupracoval s vašou konkurenciou, stačí zadať názov konkurenčného profilu do pokročilého vyhľadávania a máte zoznam influencerov, ktorých môžete vylúčiť z vášho výberu

Spolupráca s podobnými značkami

Vhodného influencera viete nájsť aj cez identifikáciu influencerských spoluprác so značkami, ktoré majú podobné hodnoty, alebo oslovujú podobnú cieľovú skupinu ako vaša značka, avšak pôsobia v inom segmente. Napríklad, ste marketérom vo Footshope a snažíte sa osloviť generáciu Z, tak si pozriete, s kým spolupracovala značka Red Bull, ktorá je podobne nastavená. Získate tak výber vhodných influencerov, ktorí prešli aj manuálnou kontrolou inej značky, či reklamnej agentúry 😊

blog

Obsah profilu

Obsahové kategórie

Máme kategorizovaných viac ako 10 tis. najpoužívanejších hashtagov slovenského a českého Instagramu, vďaka čomu máte prehľad, v akých kategóriách tvorí influencer obsah a podľa týchto kategórii viete aj influencerov filtrovať. Spravidla platí, že jeden influencer tvorí obsah vo viacerých kategóriách.

blog

Ukážky špecifického obsahu

Okrem obsahových kategórii odporúčame pozrieť aj ukážky a výkonnosť rôznych typov špecifického obsahu, ktorý influencer vytvoril, napríklad:

  • Komerčné spolupráce vo všeobecnosti
  • Spolupráce s konkrétnou značkou
  • Aktivačné posty
  • Video obsah

Jednotlivé typy postov si môžete komfortne vyfiltrovať v histórii postov influencera.

blog

Zásah cieľovej skupiny cez influencera

Čím presnejší zásah vašej cieľovej skupiny dosiahnete, tým bude spolupráca s influencerom efektívnejšia. V našom nástroji si môžete influencerov filtrovať cez nasledovné metriky, ktoré vám napovedia, akú cieľovú skupinu cez nich oslovíte:

  • Jazyk postov - na základe používaného jazyka v postoch a ďalších parametrov dokážeme spoľahlivo určiť, z ktorej krajiny influencer pochádza.
  • Obsah postov - vašu cieľovú skupinu definujú aj jej záujmy t.j. aký obsah na Instagrame sleduje. Influencerov môžete preto v našom nástroji vyhľadávať aj na základe kategórii v ktorých tvoria obsah (napr. Šport), alebo ešte presnejšie na základe používania špecifického hashstagu (napr. #bike).
  • Hashtagy a tagovania - na základe používaných hashtagov, alebo tagovania na vybraných miestach dokážeme určiť, či sa influencer často vyskytuje na nejakom vybranom mieste, kde sa nachádza aj vaša cieľová skupina (napr. #trnava).

Predtým, ako uzavriete spoluprácu, si od influencera vypýtajte aj nasledovné štatistiky z jeho instagramového účtu:

  • Pohlavie - zistíte koľko % z jeho followerov tvoria ženy a koľko muži.
  • Reach - povie vám koľko % z jeho followerskej základne dokáže osloviť.
  • Geolokácia - vám ukáže, z ktorých krajín a miest pochádzajú jeho followeri.
  • Vek - dozviete sa, aké vekové skupiny followerov a v akej miere sledujú influencera.

Toto je posledný krok, ktorým sa uistíte, že cez daného influencera oslovíte tých správnych ľudí.

Kedy sa nespoliehať na dáta?

Kvalita obsahu influencera

Horeuvedené dáta a metriky dokážu indikovať aj kvalitu influencera. Na druhej strane, videli sme už množstvo profilov, ktoré mali vysoký počet followerov, nadpriemerný engagement, či množstvo zmienok, ale nechceli by ste s nimi spájať vašu značku.

Na dôsledné posúdenie kvality obsahu influencera je preto potrebné zapojiť aj vaše skúsenosti a vkus. A keďže kategória vkusu je veľmi subjektívna, uvádzame aj zopár kritérií, ktoré by mal kvalitný influencerský profil spĺňať:

  • Estetická hodnota obsahu - profesionálne odfotený resp. nakrútený obsah - vysoké rozlíšenie, osvetlenie, nie sú použité neprirodzené filtre.
  • Autenticita obsahu - uveriteľný obsah v ktorom nenájdete neprirodzenú štylizáciu a pózy.
  • Úprimné referencie na produkty a vlastný štýl komunikácie v prípade komerčných spoluprác, ktoré sedia do celkového zamerania profilu.
  • Pridaná hodnota obsahu - užitočné informácie, kontext, umelecké stvárnenie.
  • Rešpektuje inakosť názorov.

Ak chcete vybrať vhodného influencera pre vašu značku, vyjednať férovú cenu, dosiahnuť čo najvyšší výkon vašej kampane, či ušetriť čas, využite náš nástroj na výber influencerov - Influence builder.

team
Autor: Ján Stareček

Managing Director

Dátum: August 22, 2023

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Zaregistrujte sa u nás

A my vám obratom zašleme prístup do demo účtu na váš email.