data

Toto sú najvplyvnejší tvorcovia na slovenskom LinkedIn

Počúvame kritiku, že naše rebríčky najvplyvnejších osobností neukazujú kvalitu. My odpovedáme, že nehodnotíme kvalitu, ale mediálny výtlak na LinkedIn. Rozhodli sme sa túto dilemu vyriešiť a vytvoriť rebríček tvorcov podľa mediálnej hodnoty.

Kritéria výberu

Snažili sme sa vybrať ľudí, ktorých posty nekončia pri lacnom selfprome, či selfiečkach, ale majú aj pridanú hodnotu. Tvoria podcasty, píšu blogy, knihy, newslettere, vystupujú v médiách, na konferenciách, vedú workshopy a sú vysoko aktívni na LinkedIn. Tejto filozofii sme prispôsobili aj výberové kritéria:

  • Pridaná hodnota - dôležité je, že dlhodobo tvoria obsah, ktorý má pre ostatných pridanú hodnotu. Pri zostavovaní rebríčka sme vychádzali z nasledovných zdrojov:
    • Náš shortlist - 105 mien, ktoré dlhodobo sledujeme a ich obsah pokladáme za prínosný.
    • Vaše nominácie - shortlist sme rozšírili o ďalších 120 mien, ktoré ste nám odporučili.
    • Topka z iných rebríčkov - do rozšíreného zoznamu tvorcov sme zaradili aj 30 najvplyvnejších osobností z doteraz publikovaných rebríčkov CEO, CMO a CHRO (top 10 z každého rebríčka).
  • Aktivita postovania - profily publikovali za rok 2023 viac ako 24 vlastných postov. Nepočítali sme reposty, ani reposty, kde bol pridaný vlastný text.
  • Krajina - hodnotíme vplyv na slovenskom LinkedIn. Tvorca by preto mal cieliť primárne na slovenské publikum (byť zo Slovenska, alebo písať v slovenčine). V rebríčku preto neuvidíte mená, ktoré píšu v angličtine a majú medzinárodnú cieľovku. Do rebríčka sa tak nedostali 2 najväčšie mená zo Slovenska - Michal Ukropec (66 K followerov) & Michal Gula (65 K followerov) aka LinkedIn kolotočári, ktorí píšu v angličtine a hrajú už svetovú ligu. Sorry guys.
  • Pozícia - na pozícii tvorcov, ani segmente v ktorom pôsobia nezáleží, nech je to marketing, právo, IT, procesy, leadership, podnikanie, či sexuálna výchova.

Upozorňujeme, že rebríček nie je zostavený na základe reprezentatívnej vzorky profilov z hľadiska rôznych obsahových segmentov, či počtu profilov. Je pravdepodobné, že sú v ňom výraznejšie zastúpené profily z oblasti marketingu, ľudských zdrojov, či podnikania a menej profily z ostatných segmentov ako je napríklad právo, IT a pod. Ak máte tip na profil, ktorý spĺňa horeuvedené výberové kritéria, napíšte nám na hello@dataonsteroids.com, aby sme s ním v budúcnosti počítali.

Našou ambíciou bolo vytvoriť rebríček najlepších z najlepších, ktorí odovzdávajú svoje know-how na LinkedIn. Spoločným menovateľov profilov má byť vysoká pridaná hodnota a uvedomujeme si, že tento parameter, je do značnej miery subjektívny.

Základné štatistiky

  • Analyzované obdobie Január 2023 - December 2023
  • Analyzovali sme 14 396 postov od 186 profilov.
  • Hodnotené profily dosiahli v priemere nasledovnú výkonnosť:
    • priem. počet followerov - 7 086
    • priem. počet postov - 77 za rok
    • priem. počet reakcií na 1 post - 89
    • priem. počet komentárov na 1 post - 10
    • priem. engagement - 1,29%

Rebríčky najvplyvnejších tvorcov

Followeri

Podľa počtu followerov sa zostavovali rebríčky v 90-tych rokoch. Dnes sme ďalej a treba vedieť, že počet followerov je len predpokladom na získanie vplyvu.

Naopak, vysoký počet nerelevantných followerov s ktorými nemáte vzťah, alebo obsahový prienik môže znižovať potenciálny dosah vašich postov.

Len polovica tvorcov, ktorých vidíte v top 20 podľa počtu followerov sa umiestnila aj medzi top 20 najvplyvnejšími tvorcami podľa mediálnej hodnoty.

blog

Aktivita postovania

blog

Dôležitým predpokladom na získanie vplyvu na LinkedIn je počet postov za uplynulý rok, keďže každý post generuje určitý počet videní, ktorému zodpovedá určitá mediálna hodnota.

V prvej 20tke najvplyvnejších tvorcov sa nenachádza nikto, kto dal menej ako 50 postov za minulý rok.

Ak nepostujete, nik z followerov vás nevidí, mediálnu hodnotu netvoríte a reálny vplyv nezískavate.

Engagement

Nižšiu aktivitu postovania alebo menší počet followerov môžete nahradiť vyšším engagementom, aby ste získali vplyv.

Čím vyšší počet páčikov, komentárov, či zdieľaní má váš post, tým viac ľudí ho vidí.

Ak post prekoná určitú hranicu engagementu, začne sa vo väčšej miere zobrazovať aj mimo vašej followerskej aj vašim spojeniam v druhom a treťom rade.

blog

Mediálna hodnota

Slovenská liga

Podľa mediálnej hodnoty sme určili najvplyvnejších tvorcov na slovenskom LinkedIn. Ide o súhrnnú metriku, ktorá vyjadruje veľkosť vplyvu jednotlivých tvorcov. Počítame ju na základe počtu followerov, počtu publikovaných postov a výšky engagementu. V rámci výpočtu odhadujeme celkový počet videní postov, ktorý následne oceníme cez rôzne úrovne CPM (cena za oslovenie tisíc užívateľov siete LinkedIn). Viac o metodike výpočtu mediálnej hodnoty sa dozviete v tomto blogu.

blog

Na prvom mieste sa v celkovom rebríčku umiestnil s výrazným náskokom Michal Meško (Martinus), ktorý je aj víťazom nášho rebríčka najvplyvnejších CEO. Druhé miesto patrí Petrovi Strculovi (BLUEMAX Trainings) a tretiu priečku obsadil Pavol Čekan (MultiplexDX International).

Gratulujeme!

Na slovenskom LinkedIn je cca 800 tis. užívateľov. Aktívnych užívateľov je približne 200 tis. a z nich len 1% tvorí obsah pravidelne. TOP 20 predstavuje len vrchol ľadovca. Kvalitných tvorcov, ktorí pokrývajú na LinkedIn rôzne oblasti je však ďaleko viac a preto sme sa rozhodli zverejniť prvú stovku tvorcov zoradenú podľa vygenerovanej mediálnej hodnoty za rok 2023. Dajte im follow a nechajte sa inšpirovať dobrým obsahom!

Svetová liga

Do rebríčka sme nezaradili tvorcov, ktorí sú síce zo Slovenska, ale píšu v anglickom jazyku pre medzinárodnú cieľovku. Oproti slovenským tvorcom hrajú už svetovú ligu a nie sú obmedzení veľkosťou slovenského trhu, čomu zodpovedá aj veľkosť dosahov ich postov a vygenerovaná mediálna hodnota.

blog

Pre výpočet mediálnej hodnoty sme použili rovnaké úrovne CPM (7 - 20 €) ako pri slovenských tvorococh, aby boli výsledky porovnateľné.

Michal Ukopec - (twinzo) a Michal Gula (Overhead4D) nám ukazujú, že ak cielite na svetový trh, dokážete vygenerovať až 20 násobný zásah a tomu zodpovedajúcu mediálnu hodnotu ako víťaz slovenského rebríčka Michal Meško.

blog

Priemerná cena za zásah medzinárodnej cieľovky je však vyššia (CPM na úrovni 30 €), takže aj reálne vygenerovaná mediálna hodnota by by mohla byť v realite dvojnásobná.

Brutal :)

Chcete vidieť kompletný rebríček 186 tvorcov?

Napíšte nám a dohodnite si online konzultáciu v cene 100 €/hod., v rámci ktorej vám predstavíme rebríček tvorcov, vysvetlíme základné princípy jeho zostavenia a zodpovieme vaše otázky. Ako bonus získate mesačný prístup do našej analýzy tvorcov v Power Bi s tonami inšpirácie na tvorbu kvalitného obsahu.

Analýza LinkedIn profilov na mieru

V prípade záujmu radi pripravíme analýzu LinkedIn profilov na mieru v našom nástroji Social builder a vyhodnotíme výkonnosť vás a vašej konkurencie.

team
Autor: Ján Stareček

Managing Director

Dátum: Február 2, 2024

Mate otázky? Sem s nimi!



Produkty, ktoré ma zaujímajú

Dohodnite si konzultáciu

Napíšte nám a dohodnite si konzultáciu v cene 100 €/hod. a získajte prístup do rebríčka na 1 mesiac.